Hungry Hearts labradorkennel

Labradorens ursprung

Labradoren har sitt ursprung i Kanada där den tack vare sin goda simförmåga hjälpte fiskare att simma iland med förtöjningsrep till båtar och apportera fiskenät som slitit sig. Besökande engelsmän fascinerades av hundarna och tog labradoren till England i början av 1800-talet. Där korsades rasen med andra retrieverraser och blev duktig på att apportera vid småviltsjakt. Labradoren fick sitt namn när den 1903 godkändes som ras av den engelska kennelklubben, därför anses idag England vara rasens hemland. Rasens popularitet ökade stort på 1970-talet och idag är det en mycket populär familje- och träningshund.

Labradorens användningsområde

Labradoren är en jakthund och används i stor utsträckning för att apportera fågel och småvilt. Många labradorägare meriterar sin hund på viltspår och använder den som eftersökshund vid jakt eller viltolyckor. Labradorer är duktiga apportörer tack vare egenskaper som samarbetsvilja, dresserbarhet och arbetslust, vilket också gör att rasen kan användas till nästan allting. Många labradorer används som service-, ledar-, och narkotikahundar och inte minst som familjehund. Trots att rasen inte är en brukshund tränar och tävlar många labradorer också inom bruksgrenar och lydnad.

Labradorens egenskaper

Hälsa

Labradoren är en relativt frisk och sund ras. De problemområden som finns hos rasen och som bör belysas är höfter (HD), armbågar (ED) fetma, ögonproblematik och hältor. Vår ambition är att avla på friska och sunda labradorer och att bevara rasens exteriör och mentalitet som är väl anpassad för labradorens ursprungliga ändamål. En korrekt exteriör är av stor vikt eftersom det ger en mer hållbar individ. 

För att säkra upp att vi följer rasstandarden tar vi regelbundet ut våra hundar på utställningar där utbildade domare bedömer dem. På så vis får vi ett kvitto på att vi är på rätt spår. Utställningarna bjuder dessutom på trevlig samvaro med andra labradorälskare i och runt utställningsringen. Våra valpköpare är alltid välkomna att följa med och se hur det går till, samt låta sina hundar bedömas utifrån rasstandarden.

Dess egenskaper och mentalitet

En frisk labrador ska vara glad och snäll samt vänlig och spontan i kontakten med människor och andra hundar. Rasen är intelligent, anpassningsbar och lojal samt har en stark vilja att vara till lags, vilket gör den till en utmärkt familjemedlem och tränings- och tävlingskamrat. Labradorer behöver ganska mycket motion och behöver aktiveras och tilldelas meningsfulla uppgifter. En labrador vill gärna bära på olika saker och kan med fördel aktiveras genom apportering på jakt eller dummies. Det viktiga är att hunden får aktivera huvudet och andra lämpliga aktiviteter kan vara att personsöka, spåra vilt, träna lydnad eller varför inte leta efter svamp i skogen.

Labrador som hundras

En labrador är en hund med stark och kompakt kropp. Den har bred skalle, djup och bred bröstkorg, brett och starkt ländparti och starka bakben. Svansen är tjock vid ansättningen men smalnar av mot svansspetsen. Mankhöjden är ca 56-57 cm för en vuxna hanar och ca 55-56 cm för tikar. En labrador är enfärgat svart, leverbrun eller gul. Den gula färgen kan variera från ljust gräddfärgat till mörkare rävröd. En vit fläck på bröstet kan förekomma. 

Labradoren har kort, tät och slät päls med vattenavvisande underull som inte kräver särskilt mycket pälsvård. Det kan vara lämpligt att borsta sin labrador under fällningsperioderna, förslagsvis med en borste med gummipiggar. Vid behov kan man bada sin hund med eller utan schampo, och inför en utställning kan de yttersta håren på svansen rundas av.

Läs mer om labradorer på Svenska kennelklubben.

Våra labradorer

Labrador kennel med brun hane.

Hanhundar

Här kan du se och läsa mer om våra hanhundar.

Hungry heart kennel har bland annat gula labradorer.

Tikar

Här kan du se och läsa mer om våra tikar.

Labrador Kennel hund fokuserar på kommando

Unghundar

Här kan du se och läsa mer om våra unghundar.

Labrador kennel valp som upptäcker världen

Valpar

Här kan du läsa mer om våra valpar och planerade kullar.

Hungry hearts labrador kennel har bland annat svarta labradorer.

Tidigare hundar

Här kan du se och läsa mer om våra tidigare hundar.